Maatschap­pelijke innovatie voor mensen met een visuele beperking

Altijd leuk als je werk het NOS-journaal haalt. Dat gebeurde met de technologie achter Scribit.tv. Mensen met een visuele beperking kunnen op het platform door online content ‘navigeren’ en deze volgen, liken en delen, met behulp van audio-descriptie. Oftewel: meedoen met het dagelijks leven dat vandaag de dag onlosmakelijk met online media verbonden is. Weer een mooi voorbeeld van onze drive om met software de wereld letterlijk en figuurlijk zichtbaar verder te helpen.

Audiodescriptie: ontwikkeling die begint bij de gebruiker

Technologie moet werken. Dus eerst voerden we verschillende gebruikerstests uit. We maakten mee hoe mensen met een visuele beperking gebruik maken van bijvoorbeeld schermlezers om door het platform te navigeren. Dat hielp ons van dichtbij de meest efficiënte oplossing te ontwikkelen. Mooie inzichten die we ook in andere projecten meenemen.

We bouwden een webbased video-editor

De beschrijver maakt tekstbeschrijvingen in de online video-editor die wij ontwikkelden. Teksten die vervolgens automatisch worden omgezet naar audiofragmenten van de uitgesproken tekst. Via een toegankelijke videospeler worden deze audiodescriptie en oorspronkelijke audio van de video, tegelijkertijd afgespeeld. Zo kan een slechtziende of blinde de video ook meebeleven. Of zoals de 18-jarige Sam in het onderstaande NOS-fragment zegt: “Ik heb Max Verstappen nu ook gezien.”